2013. december 8., vasárnap

Forróság a kütyük halála 2

Hogyan lesz gyilkos fegyver a hulladékhő?

Tisztáztuk, hogy minden készülékünkben keletkezik olyan hőmennyiség, ami nem az üzemszerű célt szolgálja. (Mint az izzónál  a fény termelés mellett keletkező hőmennyiség).
Mi történik, ha nem engedjük távozni ezt az energiát?
Halmozódni fog!
Ha halmozódik, akkor ez a hőmérséklet emelkedésével jár együtt.
Olyan magas hőmérséklet is kialakulhat, hogy meggyullad, vagy megolvad néhány eleme a kütyünek.
Egy ponton beáll az egyensúly a keletkező és a távozó hőmennyiséget illetően. Tehát ekkor már nem növekszik  a rendszer hőmérséklete.
Azt kell elérnünk, hogy ez az egyensúlyi állapot számunkra kedvező hőmérsékleten álljon be.

Gondoskodni kell arról, hogy távozhasson a felesleges hőenergia!

Sugárzó és kontakt hőleadás
Sugárzó hőt érzékeljük amikor a közvetlen napsütés vagy a forró kályha sugárzása felmelegíti a bőrünket. A kontakt hőleadás pedig az, amikor megérintjük a kályhát. Persze megégeti a kezünket. (Ebből is tudható, hogy ez a mód a leghatékonyabb hő átadási mód )
A fent említett hatások kombinációit használják arra, hogy a készülék belsejéből kivezessék a felleges hőmennyiséget.
Hogyan?
A hővezetés segítségével!

A hővezetésről
Olyan anyagok  a jó hővezetők melyek kis ellenállást jelentenek a hő útjában. Így egy aluminium vagy réz tömb egyik oldala csaknem ugyanolyan hőmérsékletű mint a másik. Ezt kihasználva lehet megtenni azt, hogy kivezetjük a keletkezés helyéről  a hőt egy olyan térbe, ahol megfelelő levegő cserével el tudjuk szállítani azt.

Ahhoz, hogy a levegő minél nagyobb felületen érintkezhessen (kontakt hőleadás), a hűtendő energia forrással (processzor), hűtőbordát szerelnek rá. Ez egy olyan aluminium vagy rézdarab aminek alsó felülete érintkezik  a hűtendő processzorral, a felső része pedig sok-sok lamellára (vékony lemezkék), van osztva amelyek között kalandozhat a levegő. Azért, hogy ne céltalan legyen ez a kalandozás, ventilátorral mozgatják át a levegőt.
Ezt akkor kell így megoldani, ha a hőveszteség több ill. jóval több mint 5 W-nyi. A legtöbb PC és notebook ilyen megoldással van felfegyverezve a hőhalál ellen.
A notebookokban mindig, a PC-kben, szabályozzák is a ventilátor tempóját, így csak akkor zajong jobban, amikor tényleg szükség van rá.

A szellőző nyílásokat nem szabad lezárni!
pl notebook alján lévő beömlő nyílásokat lezárni úgy, hogy térdpárnára helyezzük, vagy puha süppedős asztalterítőre tesszük le. Ilyen esetben elzáródik a levegő útja és túlhevül a processzor. A notinak apró gumilábai vannak így csak 3-5 mm rés marad a készülék alatt.
(Ez egy vékony füzet vastagságának felel meg)
Ez a rés könnyen elfogyhat, ha puhább felületre tesszük a készüléket.
Figyelmeztető jel ilyen esetben, hogy gyakran, vagy tartósan felpörög maximális fordulatra a ventilátor.
Készülék oldalán látható a kiáramlási felület
Ezen a képen látható  a ventilátor és a beáramlási felület.

A legközelebb a por hatásáról, és a kezelés módjáról osztom meg tapasztalataimat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése