2013. december 8., vasárnap

Forróság a kütyük halála

A meleg tönkre teszi a készüléked!

A forróságot senki sem szereti, a műszaki berendezések sem.
A melegedés a kütyük halálát is okozhatja. Elektronikai kütyüknél leggyakoribb halál ok a túlzott hőterhelés vagy tartós melegedés. Az átlagos minőségű terméknél a fejlesztők nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a készülék minden eleme, minden üzemeltetési körülmény között megfelelően hűljön. Így egy-egy része túlhevül még az átlagos használat során is, és rövid időn belül meghibásodik.

Az Én számítógépem is csipogással adta tudtomra nem tetszését amikor melege lett. Levettem az oldal burkolatot és megcsapott a meleg, de azt követően rövid időn belül megszűnt a csipogás és működött tovább a PC-m.(Friss levegőhöz jutott a belseje így lejjebb ment a processzor hőmérséklete is.)

A villamos energia kis hányada az ami a tényleges eredményt produkálja a többi a hő pl. az izzólámpánál csak néhány százalék az ami fény energiaként távozik a többi hő formájában fűti a környezetet (vagy ha hozzányúlsz megégeti a kezedet). Ugyanez történik a számítógépek esetében is. A számítások elvégzésre fordított energia néhány százalék, a többi energiát hő formájában adja le környezetének , már ha engedjük azt.
Ha tartósan (éjjel nappal) rossz hűtési viszonyok között használunk egy monitort, PC-t lehet, hogy már az első évben megjelennek  a tünetek:
  • Váratlan pillanatokban leáll, újra indul a PC.
  • Az okosabbja jelzi is pl. csipogással, hogy valami nincs rendben.
  • Lelassul a PC, mert  a processzor érzékelve a magas hőmérsékletet visszaveszi  a saját teljesítményét.
  • Képtartalom változást, fényerő ugrást követően lekapcsol a monitor.
  • Kattogva fel-fel villan a fény (a háttér világítás) stb.

Ha először TE nézed meg a készülék belsejét probléma esetén
Az átlagos felépítésű készülékekben 1-2 év után már jól láthatod a hőhatás nyomait, mert elszíneződnek az alkatrészek és a hordozó panel felülete is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése