2012. november 20., kedd

Megbízható-e az UPS-em?

Megbízható-e az UPS-em?


A szünetmentes áramforrásnak alapvetően az a feladata, hogy áramszünet (feszültség kimaradás) esetén pótolja a kiesést, és gond nélkül üzemeljen tovább a rá csatlakoztatott készülék. Ezekben a UPS -ekben ólom akkkumulátorokról történik az energia szolgáltatása. Ha ezek  elhasználódnak, akkor a készülék nem tudja ellátni  az eredeti feladatát.
Azért, hogy ne érjen váratlanul az akkumulátor elhasználódása, havonta az alábbi lépés sort érdemes megcsinálnod.
Ezzel a teszttel meg tudod becsülni, hogy tényleges vész helyzetben mennyi időd lesz a fontos adatok lementésére, a feladatok befejezésére.


  1. Az összes futó alkalmazást zárd be az UPS által táplált számítógépeken. A gépen ne fusson egyetlen program se (Word, Excel, Email kezelő, WEB böngésző stb). Ha esetleg mégsem bírná az UPS, akkor a hirtelen feszültség kimaradás ne kuszálja össze az operációs rendszered állományait, a megnyitott file-okat.
  2. Húzd ki a bemenő  táp csatlakozót az UPS-ből! (Vagy le kell kapcsolni az elosztót, ha van rajta kapcsoló.) Figyelem! Ne azt a vezetéket bántsd, amelyik a számítógéped felé megy! Azt kell kihúzni, ami a fali csatlakozóhoz (fali röfi) vagy elosztóhoz megy.
  3. Figyeld milyen csipogást hallat! (2-3 másodpercenként szokott csippanni). Ezt a jelzést általában lehet némítani is.
  4. 5-20 perc múlva, amikor az energia kifogyott az akkuból, megváltozik a csipogás sűrűsége, esetleg hang ereje. Ezzel jelzi az UPS, hogy hamarosan le fog kapcsolni. Ekkor még 1-2 percig fog működni!
  5. Ezután adj újra táplálást a készüléknek!

A teszt megtörtént. Mostantól pontosan tudni fogod, hogy egy feszültség kimaradás esetén még mennyi időd maradt a munkád mentésére és a nyitott file-ok lezárására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése